Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Ekspert odpowiada

Pytanie: Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Jakie przepisy regulują tę działalność i na co należy zwrócić uwagę, by nie narazić się na problemy prawne?
swojska kiełbasa Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny?  Ekspert odpowiada
swojska kiełbasa / PAP ./ Leon Stankiewicz

Odpowiedź: W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się domowym wyrobem wędlin. Domowe kiełbasy, szynki czy pasztety nie tylko smakują lepiej niż te sklepowe, ale również dają pewność, że użyte do ich produkcji składniki są najwyższej jakości. Warto jednak zadać sobie pytanie, na jakich zasadach można legalnie wytwarzać takie wyroby w domu oraz czy można je sprzedawać np. na lokalnym targu czy w internecie. Zacznijmy od sytuacji, kiedy wędliny produkujemy wyłącznie na własne potrzeby. W takim przypadku prawo jest dość liberalne. Produkcja domowych kiełbas na własny stół nie podlega żadnym szczególnym regulacjom prawnym, o ile nie narusza to przepisów sanitarnych i nie zagraża zdrowiu publicznemu. Nie ma więc potrzeby rejestracji takiej działalności, jeśli ograniczamy się do spożywania wyrobów we własnym gronie. Sprawy komplikują się, gdy planujemy sprzedaż naszych domowych wędlin. W takim przypadku w grę wchodzą przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a także regulacje sanitarno-epidemiologiczne. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021), każda działalność związana z produkcją i sprzedażą żywności musi być zgłoszona do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej. To oznacza, że jeśli chcemy legalnie sprzedawać nasze wyroby, musimy zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie zakładu produkcyjnego.

Wymogi 

Sanepid określa szczegółowe wymagania dotyczące warunków produkcji żywności. Dotyczą one m.in. odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń, higieny pracy oraz warunków przechowywania surowców i gotowych produktów. W pomieszczeniach, w których produkowane są wędliny, musi być łatwo utrzymać czystość, muszą być one wentylowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Pracownicy muszą również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Dodatkowo warto pamiętać, że wszystkie składniki używane do produkcji muszą pochodzić z legalnych źródeł, co oznacza, że np. mięso powinno pochodzić z zarejestrowanych ubojni, a przyprawy i dodatki muszą spełniać wymagania dotyczące jakości.

Jeśli planujemy sprzedaż naszych wyrobów na lokalnych targach czy festynach, musimy uzyskać odpowiednie pozwolenia od organizatorów oraz zgłosić ten fakt do sanepidu. Sprzedaż internetowa rządzi się podobnymi prawami – działalność musi być zarejestrowana, a wyroby muszą spełniać wszystkie normy sanitarne.

Czytaj także: Powodzie w Polsce. PiS: rozliczymy odpowiedzialnych

Czytaj także: Nowy sondaż wskazuje na przewagę Trumpa nad Harris

To nie wszystko 

Warto wiedzieć, że naruszenie przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży żywności może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Inspektorzy sanitarni mogą nałożyć kary pieniężne, a nawet zamknąć zakład produkcyjny, jeśli stwierdzą poważne nieprawidłowości. W skrajnych przypadkach, jeśli produkowane wyroby zagrażają zdrowiu publicznemu, sprawa może trafić do prokuratury.

Produkcja domowych wędlin to wspaniałe hobby, które pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Jeśli jednak planujemy wyjść z naszymi produktami na rynek, musimy pamiętać o obowiązujących przepisach. Rejestracja działalności, spełnienie wymogów sanitarnych i legalne źródła surowców to podstawowe kwestie, które należy wziąć pod uwagę, by nasza działalność była zgodna z prawem.

 


 

POLECANE
Zdegradować Rokossowskiego tylko u nas
Zdegradować Rokossowskiego

7 listopada 1949 r., na podstawie porozumienia między komunistycznym rządem nad Wisłą, a zwierzchnimi dla niego władzami w Moskwie, sowiecki generał Konstantin Rokossowskij został marszałkiem Polski i ministrem obrony narodowej. Sowietyzacja polskiej armii przyspieszyła.

Współodkrywca struktury DNA James Watson nie żyje z ostatniej chwili
Współodkrywca struktury DNA James Watson nie żyje

W wieku 97 lat zmarł James D. Watson, amerykański biolog, laureat Nagrody Nobla za odkrycie struktury DNA - poinformował w piątek „New York Times”. To jeden z najważniejszych naukowców XX wieku - napisał dziennik.

Prokuratura wydała postanowienie o przedstawieniu Zbigniewowi Ziobro zarzutów. Byłego ministra ma zatrzymać ABW z ostatniej chwili
Prokuratura wydała postanowienie o przedstawieniu Zbigniewowi Ziobro zarzutów. Byłego ministra ma zatrzymać ABW

Prokurator wydał postanowienie o przedstawieniu posłowi PiS i byłemu szefowi MS Zbigniewowi Ziobrze zarzutów popełnienia 26 przestępstw oraz postanowienie o jego zatrzymaniu i przymusowym doprowadzeniu do siedziby Prokuratury Krajowej.

Minister energii USA o szczycie klimatycznym COP30: To jest mistyfikacja z ostatniej chwili
Minister energii USA o szczycie klimatycznym COP30: To jest mistyfikacja

Minister energii USA Chris Wright skrytykował w piątek szczyt klimatyczny COP30. Ocenił, że jest on szkodliwy i chybiony, oraz nazwał go mistyfikacją - podała agencja AP. Po raz pierwszy na konferencji nie będzie wysokiego rangą przedstawiciela amerykańskich władz.

Tȟašúŋke Witkó: Napuszony galijski kogut kontra sytuacja realna tylko u nas
Tȟašúŋke Witkó: Napuszony galijski kogut kontra sytuacja realna

Od gorączkowej, ogłoszonej w sposób tryumfalno-napuszony propozycji wysłania międzynarodowych sił rozjemczych na Ukrainę, po groźbę militarnego ataku Rosji na któreś – a w skrajnych przypadkach, być może nawet na kilka jednocześnie – państw NATO i to wszystko raptem w nieco ponad pół roku

Ziobro nie składa broni po uchyleniu mu immunitetu: Zamierzam się bronić, zamierzam używać prawdy” z ostatniej chwili
Ziobro nie składa broni po uchyleniu mu immunitetu: "Zamierzam się bronić, zamierzam używać prawdy”

Zamierzam się bronić, zamierzam używać słowa, zamierzam używać prawdy – powiedział były szef MS, poseł PiS Zbigniew Ziobro, po uchyleniu mu przez Sejm immunitetu i przegłosowaniu wniosku o jego zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie. Odmówił odpowiedzi na pytanie, czy zamierza ubiegać się o azyl polityczny na Węgrzech.

Zajączkowska-Hernik: UE pozwoliła na przesunięcie ETS2, by pomóc wygrać wybory koalicji Tuska polityka
Zajączkowska-Hernik: UE pozwoliła na przesunięcie ETS2, by pomóc wygrać wybory koalicji Tuska

„UE pozwoliła na przesunięcie ETS2 na 2028 rok, żeby pomóc wygrać wybory koalicji Tuska i brukselskim sługom w innych państwach” - napisała w mediach społecznościowych eurodeputowana Ewa Zajączkowska-Hernik.

Prezydent zawetował ustawę ws. utworzenia Parku Narodowego Doliny Dolnej Odry z ostatniej chwili
Prezydent zawetował ustawę ws. utworzenia Parku Narodowego Doliny Dolnej Odry

Prezydent Karol Nawrocki zawetował ustawę ws. utworzenia Parku Narodowego Doliny Dolnej Odry - poinformowała w piątek kancelaria prezydenta. Ustawa miała pozwolić na stworzenie w województwie zachodniopomorskim pierwszego od 24 lat parku narodowego w Polsce.

Sejm uchylił immunitet Zbigniewowi Ziobrze. Jest reakcja prezesa Jarosława Kaczyńskiego polityka
Sejm uchylił immunitet Zbigniewowi Ziobrze. Jest reakcja prezesa Jarosława Kaczyńskiego

Prezes PiS Jarosław Kaczyński - odnosząc się do uchylenia przez Sejm immunitetu posłowi tej partii, byłemu szefowi MS Zbigniewowi Ziobrze - przyznał, że spodziewał się tego. Jak dodał, wierzy, iż „wszyscy, którzy w tym uczestniczyli, odpowiedzą za to przed sądem”.

Sejm odrzucił prezydencki projekt ustawy o pomocy Ukraińcom, w tym penalizację propagowania banderyzmu z ostatniej chwili
Sejm odrzucił prezydencki projekt ustawy o pomocy Ukraińcom, w tym penalizację propagowania banderyzmu

Sejm odrzucił prezydencki projekt nowelizacji ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. Podczas pierwszego czytana projektu w październiku zostały zgłoszone dwa wnioski o jego odrzucenie. W piątek poparła je w głosowaniu większość sejmowa.

REKLAMA

Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Ekspert odpowiada

Pytanie: Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Jakie przepisy regulują tę działalność i na co należy zwrócić uwagę, by nie narazić się na problemy prawne?
swojska kiełbasa Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny?  Ekspert odpowiada
swojska kiełbasa / PAP ./ Leon Stankiewicz

Odpowiedź: W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się domowym wyrobem wędlin. Domowe kiełbasy, szynki czy pasztety nie tylko smakują lepiej niż te sklepowe, ale również dają pewność, że użyte do ich produkcji składniki są najwyższej jakości. Warto jednak zadać sobie pytanie, na jakich zasadach można legalnie wytwarzać takie wyroby w domu oraz czy można je sprzedawać np. na lokalnym targu czy w internecie. Zacznijmy od sytuacji, kiedy wędliny produkujemy wyłącznie na własne potrzeby. W takim przypadku prawo jest dość liberalne. Produkcja domowych kiełbas na własny stół nie podlega żadnym szczególnym regulacjom prawnym, o ile nie narusza to przepisów sanitarnych i nie zagraża zdrowiu publicznemu. Nie ma więc potrzeby rejestracji takiej działalności, jeśli ograniczamy się do spożywania wyrobów we własnym gronie. Sprawy komplikują się, gdy planujemy sprzedaż naszych domowych wędlin. W takim przypadku w grę wchodzą przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a także regulacje sanitarno-epidemiologiczne. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021), każda działalność związana z produkcją i sprzedażą żywności musi być zgłoszona do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej. To oznacza, że jeśli chcemy legalnie sprzedawać nasze wyroby, musimy zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie zakładu produkcyjnego.

Wymogi 

Sanepid określa szczegółowe wymagania dotyczące warunków produkcji żywności. Dotyczą one m.in. odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń, higieny pracy oraz warunków przechowywania surowców i gotowych produktów. W pomieszczeniach, w których produkowane są wędliny, musi być łatwo utrzymać czystość, muszą być one wentylowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Pracownicy muszą również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Dodatkowo warto pamiętać, że wszystkie składniki używane do produkcji muszą pochodzić z legalnych źródeł, co oznacza, że np. mięso powinno pochodzić z zarejestrowanych ubojni, a przyprawy i dodatki muszą spełniać wymagania dotyczące jakości.

Jeśli planujemy sprzedaż naszych wyrobów na lokalnych targach czy festynach, musimy uzyskać odpowiednie pozwolenia od organizatorów oraz zgłosić ten fakt do sanepidu. Sprzedaż internetowa rządzi się podobnymi prawami – działalność musi być zarejestrowana, a wyroby muszą spełniać wszystkie normy sanitarne.

Czytaj także: Powodzie w Polsce. PiS: rozliczymy odpowiedzialnych

Czytaj także: Nowy sondaż wskazuje na przewagę Trumpa nad Harris

To nie wszystko 

Warto wiedzieć, że naruszenie przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży żywności może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Inspektorzy sanitarni mogą nałożyć kary pieniężne, a nawet zamknąć zakład produkcyjny, jeśli stwierdzą poważne nieprawidłowości. W skrajnych przypadkach, jeśli produkowane wyroby zagrażają zdrowiu publicznemu, sprawa może trafić do prokuratury.

Produkcja domowych wędlin to wspaniałe hobby, które pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Jeśli jednak planujemy wyjść z naszymi produktami na rynek, musimy pamiętać o obowiązujących przepisach. Rejestracja działalności, spełnienie wymogów sanitarnych i legalne źródła surowców to podstawowe kwestie, które należy wziąć pod uwagę, by nasza działalność była zgodna z prawem.

 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe