Jak jeść mniej słodyczy

Święta spędzane przy suto zastawionym stole, sylwestrowe bale i karnawałowe domówki z kalorycznymi napojami i przekąskami to trudny okres dla organizmu ludzi walczących z nadwagą lub starających się zachować szczupłą sylwetkę.
Pączek. Ilustracja poglądowa Jak jeść mniej słodyczy
Pączek. Ilustracja poglądowa / Freepik.com

Niektórzy z nas podjadają słodycze nie tylko od święta i czują się uzależnieni od cukru. W medycynie ajurwedyjskiej znane są preparaty, które ograniczają nadmierne zapotrzebowanie na cukier.

Uporczywe podjadanie

Przypuszcza się, że obok złych nawyków wyrobionych już w dzieciństwie (np. obowiązkowy deser po obiedzie) u wielu osób przyczyną podjadania słodyczy jest brak odpowiednich witamin i składników mineralnych w organizmie. Zdaniem dietetyków najczęściej są to niedobory cynku, chromu i magnezu, które w odpowiednich ilościach redukują zachcianki na słodkie pokarmy. Jedną z kolejnych przyczyn podjadania, a także otyłości, może być cukrzyca, przy której dużo trudniej walczyć z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Ze względu na światową skalę problemu trwają poszukiwania skutecznej recepty na suplementy pomagające w walce z nadmiarowymi kilogramami, a jednocześnie bezpieczne dla diabetyków.

Niszczyciel cukru

Za najbardziej skuteczne uważa się produkty uzyskane z rośliny Gymnema sylvestre, nazywanej przez Hindusów gurmar – niszczycielem cukru. Jest to pnącze naturalnie rosnące w lasach tropikalnych południowych Indii, Afryki i Australii i uprawiane ze względu na swoje właściwości lecznicze w terapii cukrzycy. Ponoć przez Hindusów jest znane od 2500 lat, ale jego prozdrowotne właściwości są wykorzystywane także w Japonii, Wietnamie i Australii.

Najbardziej wartościowe są liście gurmaru, ale wykorzystuje się także pędy. Roślina reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza chęć na słodycze. Żucie liści powoduje ograniczenie apetytu na słodkie produkty, działając odpowiednio na komórki produkujące insulinę. W trakcie żucia następuje utrata słodkiego smaku, gdyż zawarty w liściach kwas gymnemowy blokuje niektóre receptory smakowe – smaku słodkiego. Jednocześnie gurmar nie zaburza odczuwania innych smaków. Istotne jest, że receptory słodkiego smaku (zlokalizowane na języku, w obrębie podniebienia miękkiego, nagłośni i górnej części przełyku) zostają zablokowane tylko na krótki czas (od 15 do 50 minut) i po tym okresie wracają do normy. Z ich długotrwałym zablokowaniem mieli i mają do czynienia niektórzy chorzy na Covid-19, ale przyczyn takiego zjawiska jest znacznie więcej.

Dobre strony gurmaru

Podstawową właściwością tej rośliny jest pozytywny wpływ na terapię cukrzycy typu 1 oraz niektórych przypadków cukrzycy typu 2. Żucie jej liści powoduje znieczulenie kubków smakowych, dzięki czemu chory nie ma ochoty na jedzenie słodkich produktów. W trakcie badań nad pnączem odkryto również jego inne pozytywne właściwości – przeciwzapalne, moczopędne i przeciwpasożytnicze – które były znane w Azji od stuleci. Wykazano również, że podawanie gurmaru powoduje obniżenie poziomu glukozy mierzonej na czczo, spadek stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1C) we krwi, a jako skutek – redukcję dawki podawanych doustnych leków hipoglikemicznych oraz zmniejszenie zapotrzebowania organizmu na insulinę.

Gorzka herbata na zdrowie

W Europie roślina ta jest wykorzystywana w formie suplementów diety, które wykonane są z jej liści, a także częściowo z pędów. Można ją przyjmować w postaci tabletek – optymalne stosowanie to dwa razy w ciągu dnia przed posiłkiem – lub w formie napoju. 1 łyżeczkę suszonych liści trzeba zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 10 minut. Wypija się 2–3 razy dziennie po szklance naparu, najlepiej przed posiłkiem, ale zawsze świeżo przygotowany. Smak ma gorzki. Chociaż nie wykryto działań niepożądanych tego ziela, najlepiej jest zachować umiar w jego spożyciu, a także nie stosować w przypadku ciąży lub karmienia piersią.

Kiedy spodziewać się efektów?

Działanie gurmaru jest widoczne dopiero po regularnym okresie jego spożywania. Przy piciu herbatki ze sproszkowanych liści zdrowotne efekty można zobaczyć po 3–4 miesiącach. Gurmar korzystnie wpływa na organizm przy hiperglikemii, pomaga w odbudowaniu uszkodzonej trzustki oraz w odtruwaniu organizmu. Jego działanie przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, moczopędne czy przeciwpasożytnicze to nie wszystko. Spożywanie np. kapsułek zawierających sproszkowane liście tej rośliny znacznie ograniczy łaknienie na słodkie, dlatego produkt jest bardzo pomocny przy odchudzaniu i zachowaniu odpowiedniej diety. Poleca się go więc nie tylko osobom chorym, ale także zdrowym, u których efekt blokowania słodkiego smaku może być pomocny przy walce z łakomstwem. Gurmar może być więc idealnym suplementem diety dla każdej osoby, która chce być fit i pragnie utrzymać szczupłą, zgrabną sylwetkę.

Z tradycji ajurwedyjskiej

Ajurweda uznawana jest za najstarszy system medyczny na świecie, wywodzący się ze starożytnych Indii i liczący kilka tysięcy lat. Tłumaczenie samej nazwy oznacza naukę o życiu, często też używa się zwrotu „nauka o długowieczności”. Charakterystyczne dla niej jest holistyczne podejście do człowieka, gdzie równowaga ducha i ciała jest źródłem zdrowia, które jednak ulega wpływom czynników zewnętrznych, takich jak środowisko naturalne, otoczenie społeczne i przede wszystkim dieta. W medycynie ajurwedyjskiej gurmar stosowany jest w dolegliwościach związanych z nieprawidłowym metabolizmem cukrów, problemach gastrycznych i trzustkowych. Ponadto wykorzystywane są jego właściwości przeciwpasożytnicze, usprawniające perystaltykę jelit oraz przeciwgorączkowe. Uważany jest również za afrodyzjak. W ziołolecznictwie zyskał popularność zwłaszcza dzięki swoim właściwościom przeciwcukrzycowym. Wiele współczesnych badań dowiodło, że gurmar jest skutecznym środkiem pomocnym w walce z cukrzycą, a także wspiera odchudzanie i metabolizm.

Badacze udowodnili, że gurmar obniża poziom glukozy, zwiększa produkcję insuliny przez trzustkę, poprawia profil lipidowy, działa przeciwutleniająco, ma właściwości przeciwzapalne, działa przeciwdrobnoustrojowo i osłonowo na żołądek i wątrobę. Eksperci radzą, żeby przyjmować gurmar przed posiłkiem, aby zahamować chęć na słodycze nawet przez 90 minut. Zawarte w nim kwasy gymnemowe ograniczają także wchłanianie cukrów w jelicie i obniżają poziom glukozy we krwi. Badania wykazały, że gurmar przyczynia się do redukcji glikemii nawet o 46 procent. Powoduje także wzrost aktywności enzymów, które biorą udział w procesie metabolizmu węglowodanów. Gurmar obniża też poziom „złego” cholesterolu.

Gurmar – skutki uboczne i przeciwwskazania

Preparaty z gurmarem przyjmowane na czczo mogą wywołać dyskomfort przewodu pokarmowego. Przeciwwskazaniem do stosowania gurmaru jest okres ciąży i karmienia piersią, niewskazany jest także u dzieci. Brakuje badań potwierdzających bezpieczeństwo jego stosowania w tej grupie wiekowej. Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe przed rozpoczęciem suplementacji gurmarem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Jest to szczególnie ważne, ponieważ może dojść do nadmiernego obniżenia poziomu glukozy we krwi. Generalnie przyjmowanie leków, a także suplementów diety na własną rękę jest obarczone ryzykiem.
 

 


 

POLECANE
Kibice Widzewa zwrócili się do Trzaskowskiego. Wymowny transparent gorące
Kibice Widzewa zwrócili się do Trzaskowskiego. Wymowny transparent

W sobotę Widzew Łódź uległ na własnym stadionie Motorowi Lublin 1:2. Największe emocje wzbudził jednak wymowny transparent kibiców: "Każdy głos na Rafała od normalnej Polski nas oddala".

Nawet Wielkiej Soboty TVP w likwidacji nie przepuści. Kurski nie przebierał w słowach gorące
"Nawet Wielkiej Soboty TVP w likwidacji nie przepuści". Kurski nie przebierał w słowach

Jacek Kurski oskarża neo-TVP Info o manipulację i przypisywanie mu nieprawdziwych cytatów. To odpowiedź na słowa dziennikarza RMF24 Krzysztofa Berendy.

Komunikat dla mieszkańców Lublina z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców Lublina

Z powodu awarii urządzeń sterowania ruchem kolejowym nieprzejezdna jest stacja Lublin – poinformowały w sobotę po południu PKP PLK. Niektóre pociągi mają około dwóch godzin opóźnienia.

Tragedia w Warszawie. Motocyklista wjechał w ludzi z ostatniej chwili
Tragedia w Warszawie. Motocyklista wjechał w ludzi

W sobotę w Marysinie Wawerskim na ul. Korkowej motocyklista potrącił dwie osoby przechodzące przez jezdnię. W wyniku zdarzenia zmarł pieszy. Motocyklista i piesza trafili do szpitala. Ulica jest zablokowana. Autobusy linii 115 i 173 jeżdżą objazdami.

Gratka dla miłośników seriali. Hit lat 90. powraca Wiadomości
Gratka dla miłośników seriali. Hit lat 90. powraca

Ta wiadomość to prawdziwa gratka dla fanów seriali. Już niedługo hit lat 90. wróci na ekrany.

Czekaliście? Paluszki Beskidzkie wróciły gorące
Czekaliście? Paluszki Beskidzkie wróciły

Serowo-cebulowe Paluszki Beskidzkie wróciły po pożarze zakładu Aksam. Kultowa przekąska znów jest dostępna.

GIS wydał nowy komunikat. Na ten produkt trzeba uważać Wiadomości
GIS wydał nowy komunikat. Na ten produkt trzeba uważać

Nowy komunikat GIS. Na ten produkt konsumenci powinni uważać.

Wiceprezydent USA  w Watykanie. Symboliczna wizyta w trudnym czasie polityka
Wiceprezydent USA w Watykanie. Symboliczna wizyta w trudnym czasie

Wojny i napięcia na świecie oraz kwestie dotyczące migracji - to niektóre tematy rozmowy wiceprezydenta USA J.D. Vance'a z sekretarzem stanu Stolicy Apostolskiej kardynałem Pietro Parolinem w sobotę w Watykanie. O spotkaniu poinformowało watykańskie biuro prasowe.

Putin ogłosił wielkanocny rozejm w wojnie z Ukrainą z ostatniej chwili
Putin ogłosił wielkanocny rozejm w wojnie z Ukrainą

Władimir Putin ogłosił rozejm wielkanocny — poinformowała rosyjska agencja informacyjna TASS. Ma obowiązywać od godz. 19 czasu polskiego.

Tatry przeżywają oblężenie. Korki do Morskiego Oka gorące
Tatry przeżywają oblężenie. Korki do Morskiego Oka

Jak poinformował Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej, frekwencja turystyczna w Zakopanem zaskakuje – mimo że święta wielkanocne tradycyjnie nie cieszyły się tu dużym zainteresowaniem.

REKLAMA

Jak jeść mniej słodyczy

Święta spędzane przy suto zastawionym stole, sylwestrowe bale i karnawałowe domówki z kalorycznymi napojami i przekąskami to trudny okres dla organizmu ludzi walczących z nadwagą lub starających się zachować szczupłą sylwetkę.
Pączek. Ilustracja poglądowa Jak jeść mniej słodyczy
Pączek. Ilustracja poglądowa / Freepik.com

Niektórzy z nas podjadają słodycze nie tylko od święta i czują się uzależnieni od cukru. W medycynie ajurwedyjskiej znane są preparaty, które ograniczają nadmierne zapotrzebowanie na cukier.

Uporczywe podjadanie

Przypuszcza się, że obok złych nawyków wyrobionych już w dzieciństwie (np. obowiązkowy deser po obiedzie) u wielu osób przyczyną podjadania słodyczy jest brak odpowiednich witamin i składników mineralnych w organizmie. Zdaniem dietetyków najczęściej są to niedobory cynku, chromu i magnezu, które w odpowiednich ilościach redukują zachcianki na słodkie pokarmy. Jedną z kolejnych przyczyn podjadania, a także otyłości, może być cukrzyca, przy której dużo trudniej walczyć z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Ze względu na światową skalę problemu trwają poszukiwania skutecznej recepty na suplementy pomagające w walce z nadmiarowymi kilogramami, a jednocześnie bezpieczne dla diabetyków.

Niszczyciel cukru

Za najbardziej skuteczne uważa się produkty uzyskane z rośliny Gymnema sylvestre, nazywanej przez Hindusów gurmar – niszczycielem cukru. Jest to pnącze naturalnie rosnące w lasach tropikalnych południowych Indii, Afryki i Australii i uprawiane ze względu na swoje właściwości lecznicze w terapii cukrzycy. Ponoć przez Hindusów jest znane od 2500 lat, ale jego prozdrowotne właściwości są wykorzystywane także w Japonii, Wietnamie i Australii.

Najbardziej wartościowe są liście gurmaru, ale wykorzystuje się także pędy. Roślina reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza chęć na słodycze. Żucie liści powoduje ograniczenie apetytu na słodkie produkty, działając odpowiednio na komórki produkujące insulinę. W trakcie żucia następuje utrata słodkiego smaku, gdyż zawarty w liściach kwas gymnemowy blokuje niektóre receptory smakowe – smaku słodkiego. Jednocześnie gurmar nie zaburza odczuwania innych smaków. Istotne jest, że receptory słodkiego smaku (zlokalizowane na języku, w obrębie podniebienia miękkiego, nagłośni i górnej części przełyku) zostają zablokowane tylko na krótki czas (od 15 do 50 minut) i po tym okresie wracają do normy. Z ich długotrwałym zablokowaniem mieli i mają do czynienia niektórzy chorzy na Covid-19, ale przyczyn takiego zjawiska jest znacznie więcej.

Dobre strony gurmaru

Podstawową właściwością tej rośliny jest pozytywny wpływ na terapię cukrzycy typu 1 oraz niektórych przypadków cukrzycy typu 2. Żucie jej liści powoduje znieczulenie kubków smakowych, dzięki czemu chory nie ma ochoty na jedzenie słodkich produktów. W trakcie badań nad pnączem odkryto również jego inne pozytywne właściwości – przeciwzapalne, moczopędne i przeciwpasożytnicze – które były znane w Azji od stuleci. Wykazano również, że podawanie gurmaru powoduje obniżenie poziomu glukozy mierzonej na czczo, spadek stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1C) we krwi, a jako skutek – redukcję dawki podawanych doustnych leków hipoglikemicznych oraz zmniejszenie zapotrzebowania organizmu na insulinę.

Gorzka herbata na zdrowie

W Europie roślina ta jest wykorzystywana w formie suplementów diety, które wykonane są z jej liści, a także częściowo z pędów. Można ją przyjmować w postaci tabletek – optymalne stosowanie to dwa razy w ciągu dnia przed posiłkiem – lub w formie napoju. 1 łyżeczkę suszonych liści trzeba zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 10 minut. Wypija się 2–3 razy dziennie po szklance naparu, najlepiej przed posiłkiem, ale zawsze świeżo przygotowany. Smak ma gorzki. Chociaż nie wykryto działań niepożądanych tego ziela, najlepiej jest zachować umiar w jego spożyciu, a także nie stosować w przypadku ciąży lub karmienia piersią.

Kiedy spodziewać się efektów?

Działanie gurmaru jest widoczne dopiero po regularnym okresie jego spożywania. Przy piciu herbatki ze sproszkowanych liści zdrowotne efekty można zobaczyć po 3–4 miesiącach. Gurmar korzystnie wpływa na organizm przy hiperglikemii, pomaga w odbudowaniu uszkodzonej trzustki oraz w odtruwaniu organizmu. Jego działanie przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, moczopędne czy przeciwpasożytnicze to nie wszystko. Spożywanie np. kapsułek zawierających sproszkowane liście tej rośliny znacznie ograniczy łaknienie na słodkie, dlatego produkt jest bardzo pomocny przy odchudzaniu i zachowaniu odpowiedniej diety. Poleca się go więc nie tylko osobom chorym, ale także zdrowym, u których efekt blokowania słodkiego smaku może być pomocny przy walce z łakomstwem. Gurmar może być więc idealnym suplementem diety dla każdej osoby, która chce być fit i pragnie utrzymać szczupłą, zgrabną sylwetkę.

Z tradycji ajurwedyjskiej

Ajurweda uznawana jest za najstarszy system medyczny na świecie, wywodzący się ze starożytnych Indii i liczący kilka tysięcy lat. Tłumaczenie samej nazwy oznacza naukę o życiu, często też używa się zwrotu „nauka o długowieczności”. Charakterystyczne dla niej jest holistyczne podejście do człowieka, gdzie równowaga ducha i ciała jest źródłem zdrowia, które jednak ulega wpływom czynników zewnętrznych, takich jak środowisko naturalne, otoczenie społeczne i przede wszystkim dieta. W medycynie ajurwedyjskiej gurmar stosowany jest w dolegliwościach związanych z nieprawidłowym metabolizmem cukrów, problemach gastrycznych i trzustkowych. Ponadto wykorzystywane są jego właściwości przeciwpasożytnicze, usprawniające perystaltykę jelit oraz przeciwgorączkowe. Uważany jest również za afrodyzjak. W ziołolecznictwie zyskał popularność zwłaszcza dzięki swoim właściwościom przeciwcukrzycowym. Wiele współczesnych badań dowiodło, że gurmar jest skutecznym środkiem pomocnym w walce z cukrzycą, a także wspiera odchudzanie i metabolizm.

Badacze udowodnili, że gurmar obniża poziom glukozy, zwiększa produkcję insuliny przez trzustkę, poprawia profil lipidowy, działa przeciwutleniająco, ma właściwości przeciwzapalne, działa przeciwdrobnoustrojowo i osłonowo na żołądek i wątrobę. Eksperci radzą, żeby przyjmować gurmar przed posiłkiem, aby zahamować chęć na słodycze nawet przez 90 minut. Zawarte w nim kwasy gymnemowe ograniczają także wchłanianie cukrów w jelicie i obniżają poziom glukozy we krwi. Badania wykazały, że gurmar przyczynia się do redukcji glikemii nawet o 46 procent. Powoduje także wzrost aktywności enzymów, które biorą udział w procesie metabolizmu węglowodanów. Gurmar obniża też poziom „złego” cholesterolu.

Gurmar – skutki uboczne i przeciwwskazania

Preparaty z gurmarem przyjmowane na czczo mogą wywołać dyskomfort przewodu pokarmowego. Przeciwwskazaniem do stosowania gurmaru jest okres ciąży i karmienia piersią, niewskazany jest także u dzieci. Brakuje badań potwierdzających bezpieczeństwo jego stosowania w tej grupie wiekowej. Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe przed rozpoczęciem suplementacji gurmarem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Jest to szczególnie ważne, ponieważ może dojść do nadmiernego obniżenia poziomu glukozy we krwi. Generalnie przyjmowanie leków, a także suplementów diety na własną rękę jest obarczone ryzykiem.
 

 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe