Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.



 

POLECANE
Szpital musiał zaplanować w budżecie projektu działania na rzecz środowisk LGBT+ z ostatniej chwili
Szpital musiał zaplanować w budżecie projektu działania na rzecz środowisk LGBT+

Taki był warunek skorzystania ze środków unijnych. Unia Europejska, chociaż sprawy światopoglądowe należą do prerogatyw państw członkowskich, forsuje lewicową agendę bez oglądania się na skutki.

Karol Nawrocki przybył na Łotwę, gdzie spotka się z prezydentem Rinkeviczsem z ostatniej chwili
Karol Nawrocki przybył na Łotwę, gdzie spotka się z prezydentem Rinkeviczsem

Prezydent Karol Nawrocki w środę wieczorem przybył na Łotwę; w czwartek w Rydze spotka się z prezydentem tego kraju Edgarsem Rinkeviczsem i premier Eviką Siliną. Nawrocki odwiedzi też polskich żołnierzy stacjonujących w bazie wojskowej Adażi.

Sekielski, Polaszczyk i cisza po fałszywych zeznaniach tylko u nas
Sekielski, Polaszczyk i cisza po fałszywych zeznaniach

Rząd Donalda Tuska nie może pogodzić się z porażką w sprawie ustawy o rynku kryptowalut. Najpierw było weto, potem jego utrzymanie przez posłów w Sejmie, a dziś — próba przegłosowania tego samego projektu jeszcze raz. Z uporem, który nie świadczy o determinacji, lecz o politycznej desperacji.

Merz do Trumpa: Jeśli nie Europa, to niech Niemcy będą twoim partnerem gorące
Merz do Trumpa: "Jeśli nie Europa, to niech Niemcy będą twoim partnerem"

Kanclerz Niemiec Friedrich Merz powiedział we wtorek, że niektóre elementy nowej Strategii Bezpieczeństwa Narodowego administracji USA są "fatalne z punktu widzenia Europy".

Zełenski przyjedzie do Warszawy z ostatniej chwili
Zełenski przyjedzie do Warszawy

Szef Biura Polityki Międzynarodowej Marcin Przydacz przekazał, że w środę rozmawiał ze stroną ukraińską ws. spotkania prezydentów Wołodymyra Zełenskiego i Karola Nawrockiego. Podkreślił, że Polska jest w stałym kontakcie z Ukrainą w tej sprawie, ale nie ma jeszcze ustalonej daty spotkania.

Przydacz: Prezydent nie jest na bieżąco informowany ws. przekazania polskich MiG-ów Ukrainie z ostatniej chwili
Przydacz: Prezydent nie jest na bieżąco informowany ws. przekazania polskich MiG-ów Ukrainie

Prezydent Karol Nawrocki nie jest na bieżąco informowany w sprawie planowanego przekazania Ukrainie polskich samolotów MiG-29 – poinformował w środę szef Biura Polityki Międzynarodowej Marcin Przydacz. Według niego, może to świadczyć o złej woli po stronie rządowej.

Zamach na bliskiego współpracownika Zełenskiego. Ukrywał się w Izraelu z ostatniej chwili
Zamach na bliskiego współpracownika Zełenskiego. Ukrywał się w Izraelu

W Izraelu doszło do nieudanego zamachu na Tymura Mindicza — biznesmena oskarżanego o zorganizowanie gigantycznej siatki korupcyjnej na Ukrainie i byłego współpracownika Wołodymyra Zełenskiego. Zamachowcy, przygotowani do zabójstwa, omyłkowo wtargnęli do niewłaściwego budynku, raniąc pracownicę domu. Zostali zatrzymani.

„Washington Post”: Akcesja Ukrainy do UE w 2027 r. elementem rozmów pokojowych z ostatniej chwili
„Washington Post”: Akcesja Ukrainy do UE w 2027 r. elementem rozmów pokojowych

Wśród omawianych elementów porozumienia kończącego wojnę w Ukrainie jest przystąpienie tego kraju do Unii Europejskiej już w 2027 r. – powiadomił w środę publicysta „Washington Post” David Ignatius. Według tych doniesień USA mają również udzielić Ukrainie gwarancji bezpieczeństwa ratyfikowanych przez Kongres.

Islam wchodzi na europejską scenę polityczną – ostrzega Jacek Saryusz-Wolski z ostatniej chwili
Islam wchodzi na europejską scenę polityczną – ostrzega Jacek Saryusz-Wolski

Demografia robi swoje. Podczas gdy europejskie kobiety ustawiają się w kolejkach do klinik aborcyjnych, muzułmanki ustawiają się w kolejkach po zasiłek na dziecko.

Ogromny pożar na targowisku w St. Petersburgu. Świadkowie słyszeli eksplozję z ostatniej chwili
Ogromny pożar na targowisku w St. Petersburgu. Świadkowie słyszeli eksplozję

Na Prawobrzeżnym Rynku w Petersburgu doszło do groźnego pożaru, który w godzinach szczytu sparaliżował ruch w jednej z najbardziej zatłoczonych części miasta. Ogień rozprzestrzenił się błyskawicznie, a na miejscu pracowały dziesiątki ratowników.

REKLAMA

Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.




 

Polecane