"Realne zagrożenie zdrowia". Ważny komunikat GIS

Co musisz wiedzieć:
- Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu partii jaj z chowu na wolnym wybiegu.
- W partii wykryto bakterie salmonelli, która stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
- Skażona partia jest wycofywana z rynku.
Ważny komunikat GIS
Jak podał Główny Inspektorat Sanitarny, chodzi o produkt: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M o numerze partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025 z kodem na skorupce: 1PL30031310.
Producentem jest INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie.
Spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Należy wówczas skontaktować się z lekarzem.
- "Czy on to powiedział naprawdę?". Burza w sieci po programie TVN
- We Francji to już plaga. Wdzierają się wszędzie
- Wydobyto z głębin arcydzieło. To jeden z cudów sprzed dwóch tysięcy lat
- Miejscowość pod Krakowem zyska szybkie połączenie kolejowe
- "Tego młodego człowieka powinna znać cała Polska". Polski licealista zdobył złoty medal na olimpiadzie matematycznej w Boliwii
- "Obrażanie gości nazywasz profesjonalizmem i klasą?". Burza w sieci po programie TVN
- Nowy komunikat IMGW. Oto co nas czeka
- Ważny komunikat dla mieszkańców Wrocławia
- Niemiecka tykająca bomba ekologiczna u granic Polski. Co robi rząd Tuska?
- Gubernator Teksasu nakazał aresztowanie demokratów, którzy zbiegli ze stanu
- Nie żyje Krzesisława Dubielówna
- Na granicy niespokojnie. Straż Graniczna wydała komunikat
"Realne zagrożenie dla zdrowia"
W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii salmonelli w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność salmonelli w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.
GIS przekazał, że producent po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
___
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.